Anno 2012 zet een bevriende groep muzikanten een zij-project op poten met een gemeenschappelijke liefde voor heftige muziek. Men koerst richting death metal met een scheutje black en thrash hierin verwerkt. In 2014 werd het debuutalbum Ghostwood uitgebracht waarop negen tracks te horen zijn die naar eigen zeggen veel variatie kennen, maar wel één geheel weten te vormen. Steek die lantaarn dus maar aan alvorens het woud te betreden.
Uit het eerder genoemd vaatje weten de Nederlanders kundig te tappen. Vuige en over het algemeen snelle death metal belegen met een zalige laag melodie. Het merendeel van de tracks kent behoorlijk wat afwisseling alleen Menelik, The Sovereign kakt een beetje in vanwege de herhaling qua riffs. Titelnummer Ghostwood is persoonlijk favoriet en opent voorzichtig met een black metal muur van geluid tot gevolg. Vooral de variatie in dit nummer zorgt ervoor dat de aandacht geen seconde verslapt. Op dit nummer klinkt zanger/bassist Mark overigens als twee druppels water op Peter van Vader.
In het rustige intermezzo Reflections (Of A Dying World) wordt het even tijd om de ogen te doen sluiten. Het slotstuk Can’t Stop The Bleeding laat toffe dubbele gitaarstukken horen die daarna weer sneller van aard worden. Ook in deze track wordt moeiteloos verkast van het ruige materiaal naar oases van rust. Het resulteert in een erg mooi muzikaal eind dat schitterend aanzwelt met daarna nog even tijd voor een knipoog naar de agressieve brokstukken.
De gehele productie van Ghostwood is in eigen beheer gehouden en is zeer zeker niet onverdienstelijk. Het geheel is keurig in een digipack-uitvoering uitgebracht en gedrukt in een gelimiteerde oplage van 250 exemplaren. De band is klaar om in 2015 de nodige podia te betreden dus als je de hand weet te leggen op een exemplaar, doe dat dan ook zeker (06-02-2015).

http://www.wingsofdeath.net/Procreation-Ghostwood

 

Procreation is een nieuwe Nederlandse death-metalband die halverwege 2012 werd opgericht en nu dan onderdak heeft gevonden bij Vic Records. Op dit label wordt 22 februari a.s. de eerste plaat van de band uitgebracht. 'Ghostwood' bevat negen nummers. 'Killing Culture' opent de plaat recht-toe-recht-aan met beukende deathmetal. Interessanter wordt het in 'Menelik the Sovereign', dat uit sterke en herkenbare riffs is opgebouwd. Het gaspedaal wordt nog wat dieper ingedrukt in 'The Frenzy is Tideless'. Mede vanwege de zang doet dit nummer me denken aan Vader. In 'Violent Rays' hoor ik wat invloeden van Death. De band heeft alle tracks strak opgenomen en het geluid van de plaat past perfect bij de stijl. Dat de band ook blackmetal-invloeden door laat sijpelen in sommige nummers horen we dan weer overduidelijk in de titeltrack van 't album. Procreation heeft over de volgorde van de nummers goed nagedacht. Qua afwisseling zit het wel goed, want in 'The Circle in Black' horen we invloeden uit de thrashmetal. Nadat 'Death is my Beat' voorbij is komen razen, krijgen we een rustgevend instrumentaaltje ('Reflection') te horen. Tenslotte wordt als laatste 'Can't Stop the Bleeding' ingezet. Een aantal herkenbare riffs maken het nummer vanaf het begin aantrekkelijk. Na een minuut gaan alle remmen los en vliegen de dubbele bassdrums je om den oren! De rustige passage die daarna volgt, zorgt voor 'n moment van kalmte en bezinning. Aan het einde van de acht-en-halve minuut geeft Procreation nog één keer goed gas! Knap nummer, heren! Of de band zich in het overbevolkte deathmetalland kan gaan onderscheiden, zal moeten blijken. In elk geval heeft Procreation met 'Ghostwood' een prima start gemaakt! (07-01-2016)

http://www.whiteroomreviews.nl/cdreview/ghostwood

 

Procreation is een nieuwkomer in de Nederlandse death metalscene en brengt met ‘Ghostwood’ zijn debuut uit. ‘Ghostwood’ is alvast een cd met heel wat variatie geworden. ‘The Frenzy is Tideless’ heeft wat van Vader (de zang van Mark Ketelaar doet ook zeer aan Vader denken), ‘Violent Rays’ heeft haast iets progressiefs, terwijl het titelnummer neigt naar pure black metal. Zeer vermeldenswaard is ook het korte en instrumentale ‘Reflections (Of A Dying World)’ of de afsluiter ‘Can’t Stop The Bleeding’ waar er met heel veel en heel fraai gitaarwerk wordt uitgepakt. Het artwork oogt uiterst verzorgd en ook de productie – die de band zelf deed – verdient een vermelding. Dit debuut is verschenen in een oplage van 250 exemplaren, bij interesse bezoek de website van de band (03-2015).

 

De band rondom Mark (bas en zang), Richard (gitaar), Ronald (gitaar) en Wilfred (drums) is in 2012 opgericht en is een serieuze band om in de gaten te houden. Vorig jaar was een druk jaar voor de band, ze hebben veel optredens achter de rug en ook is vorig jaar de debuutplaat ‘Ghostwood’ uitgekomen. 'Ghostwood’ is een album dat meteen recht voor zijn raap is. Er is geen opbouwend intro aanwezig, want ‘Killing Culture’ beukt meteen vanaf het begin. Wat meteen duidelijk wordt: het geluid is heerlijk ingedikt. De gitaarriffs klinken zwaar en duister, de bas gromt diep, de drums ratelen er heerlijk overheen en de grunt van Mark is gaaf om naar te luisteren. ‘Menelik, the Sovereign’ draaft vervolgens in een wat rustiger tempo door. Toch is dit eerste gedeelte optisch bedrog want er zitten zo af en toe ook heerlijk blazende stukken in. Een geniaal nummer om de nekspieren aan het werk te zetten. ‘The Frenzy is Tideless’ is een nummer dat meteen vanaf de eerste klanken een drang heeft om alles te slopen wat er op zijn pad komt. De gitaarriffs zijn zeer snel en herhalen zich veel, de bas dreunt hier geweldig op mee en de drums ratelen op machinegeweertempo. Het nummer heeft echter ook een mooie kant, op een bepaald moment komt er een mooie solo naar voren en toont hierdoor nog een greintje emotie naast al het andere geweld. Dit is voor korte duur, want het nummer eindigt met een brute blaaspartij.
Titelnummer ‘Ghostwood’ komt mooi op met het geluid van de zee. Na een goede 25 seconden komt er een epische gitaarsolo in evenals de rest van de band. Het intro is nog enigszins rustiger, maar als luisteraar merk je al dat er wat aan gaat komen. En dat komt: direct buldert er een storm van geluid tegen je trommelvliezen aan en is het nummer los! Alle instrumenten blazen hard, maar minderen vaart bij het aantreden van de vocalen. Gelukkig valt het tempo niet dood en gaat het vervolgens weer heerlijk verder met blazen. Dit nummer springt er zowel live als op cd goed uit. Het sluit af met een gevoelige solo en dit is een zeer fijne manier om het nummer te eindigen.
Het instrumentale ‘Reflections (Of a Dying World)’ is een mooie aankondiging van het laatste nummer getiteld ‘Can’t Stop the Bleeding’. Laatstgenoemde heeft een lekkere drive om naar te luisteren. De gitaren spelen catchy riffs en de drums spelen met dubbele bas en een steady-beat hier goed op in. Het nummer beukt bruut, maar heeft ook een rustigere kant. Na ongeveer drie minuten krijgt het nummer een hele andere wending: lange halen op gitaar en een lekker loopje op basgitaar zorgen voor een melodisch moment waarbij je gewoon luistert en je ogen sluit. Dit tussenstuk bouwt vervolgens op naar een episch stuk waarbij het eerst wat gas terug neemt en er veel gitaarriffjes tevoorschijn komen. Er wordt een boel gevoel gestopt in dit laatste nummer en dat is te horen ook. De laatste minuut van het nummer is vervolgens weer een moordpartij, het gaat snel en alles dat nog overeind staat moet kapot! Een heerlijk nummer om naar te luisteren. Tip: luister dit nummer hard!
Dit eerste album van Procreation is een groot succes. Het is gevarieerd genoeg om het leuk te houden en voor de liefhebbers van brute Death Metal is dit zeker een aanrader. Het geheel is goed gecomponeerd en de nummers zijn allen erg sterk. De kwaliteit is dus gewoon uitstekend (16-03-2015).
Cijfer: 9,6/10

http://www.albumfeeds.com/recensies/2930/procreation-ghostwood.html

 

Procreation is a Dutch band from the city of Zwolle. They play a form of blackened death metal. This in 2012 founded band has released their first full length album ‘Ghostwood’. Ghostwood contains 9 songs of pure hammering death metal.
With their first song ‘Killing Culture’ Procreation immediately remind me of the epic death metal band Vader. The song has some great melodic guitar riffs that really remind me of Dimmu Borgir-style of melodic riffing.
Second song is called ‘Menelik, The Sovereign’. This is more of an melodic death metal song instead of the blackened death metal they produce on ‘Killing Culture’. It also has some surprising ‘thrashy’ galloping type of riffs which is pretty known to combine in the Dutch metal scene.
Third song, ‘The Frenzy Is Tideless’, has an riff that totally annoys me. It stays in your head the whole day but on the positive side is that you don’t forget about this so far great album by Procreation.
Fourth song, ‘Violent Rays’ is pretty much a pure death/thrash song. A lot of Dutch bands have the urge to combine those two genres and so is Procreation. Not that it is bad but I have the feeling that Procreation could be more than being ‘another band in the Dutch death/thrash genre’.
Now on with the title track of the album ‘Ghostwood’. Erie sounds evole into an epic sweeping riff which further on goes into a frenzy of pure blackened death metal which Procreation should produce. Definitely my favourite song of the whole full length.
The next song up is ‘The Cycle In Black’. Coming back on the comparison with Vader, this song could be easily been written and put on a full length album by them. Damn, this is an amazing song with some amazing solos with fit in perfectly.
Death Is My Beat’ is the name of the eight song. Besides that it is a great song to listen to if you like your death metal a more thrashy. A good song but not the sound Procreation is looking for in my opinion.
Reflections, (Of A Dying World)'' is a beautiful acoustic in between piece with some great atmospheric sounds which prepares perfectly for the next song.
Save the best for last? ‘Can’t Stop The Bleeding’ makes is very hard to say that ‘Ghostwood’ is still my favourite song. Starting with some really pure death metal riffing, Procreation does surprise me again halfway through the song (in a good way).
Procreation, a death metal band with thrash and some black metal influences. ‘Ghostwood’ is an excellent full length but their sound has to perfected to thrash or death or black metal. I’m really forward to their next ep/full length. ‘Ghostwood’ is an great cd added to my Dutch metal collection (10-12-2014).

Good Music Promotion: Procreation - Ghostwood

 

Procreation from The Netherlands was founded as a 'just for the fun'­proj ect in 2012. But at one point the blokes decided to take it up a notch and started writing their own material. The result is this debut album called
'Ghostwood', which is mainly Death Metal but also have elements of Black Metal ( fast riffs, title­track) and Thrash
Metal. The vocals of Mark are like Peter of Vader tries to do an imitation of Jan­Chris de Koeyer of Gorefest on their
'Soul Survivor' album. The Vader influences go even further as the riffs have a Vader vibe going on, as well as Benediction. A decent debut with some nice leads, but I do miss the final punch in the face. Maybe the new album will
take care of that. (Ricardo) (18-11-2015)

http://www.vm-underground.com/ (issue #3 download)